Ons tweede lustrum

En toen waren er al weer tien jaren verstreken
Over cultuur ben je niet snel uitgepraat. Het wordt overgedragen van mens tot mens, maar is ook aan voorkeuren onderhevig. Deze vaststelling sluit mooi aan bij het belang van boeken en het lezen daarvan. Boeken zijn tenslotte dragers van cultuur, of het nu gaat om een geschiedenisboek of een roman. Daarmee is de stap naar het belang van een Leesclub snel gezet. Je wordt ‘rijker’ door het samen praten over de inhoud van een gelezen boek, waarbij al pratend weinig onderwerpen worden geschuwd. Het genoten glas rood of wit schijnt op zo’n avondje ‘bomen’ dan zelfs nog beter te smaken!
In 2010 namen Ed v.d. Brink, Eric Milborn en Pierre Chamuleau het initiatief voor een leesclub. Omdat de drie heren allen een snor droegen, was de naam voor de gelegenheidsvereniging snel gevonden. In de loop van de voorbije jaren werden afspraken gemaakt en indien nodig aangepast. De constante factor was en bleef echter dat de (inmiddels) acht leden van Leesclub De Snor op geregelde tijden bij elkaar komen voor een gezellig avondje praten over een vooraf gekozen boek. In de loop van (nu meer dan) 10 jaar heeft dat een indrukwekkende verzameling boektitels opgeleverd.
Maar, naast het lezen en praten over literatuur is er ook steeds aandacht voor ieders wel en wee. Het vormen allemaal belangrijke ingrediënten voor een vereniging en een prima verklaring waarom Leesclub De Snor in 2021 zich mag opmaken voor dit lustrum. Natuurlijk wordt dat gevierd: de datum donderdag 18 november is al in ieders agenda afgeblokt. Het programma voor een gezellig dag uit wordt deze dagen samengesteld. We hopen van harte dat we in november als complete groep present zijn bij onze tocht door Breda: stad waar gerenommeerde schrijvers als Marga Minco, Oek de Jong en Bert Voeten woonden en werkten. Maar……..er is zoveel meer te beleven in dit ‘Haagje van het zuiden’: een plek dus, die past bij een jubilerende leesclub! Ongetwijfeld zal er die donderdag heel wat worden afgepraat over de geboden en gevarieerde vormen van cultuur (en dan wordt hierbij niet alleen het afgedrukte woord bedoeld).

P.Ch.