“Nooit meer Valentijn”  BNdeStem

“Nooit meer Valentijn” BNdeStem

Peter van Ineveld is blij dat hij het nu heeft kunnen opschrijven.

 
PREMIUM

Peter van Ineveld is blij dat hij het nu heeft kunnen opschrijven. 

Roosendaler Peter was 10 toen de pastoor hem misbruikte: ‘Ik wist niet wat me overkwam’

ROOSENDAAL – Hij is nog maar tien jaar oud, als het seksueel misbruik door een pastoor van de Corneliusparochie in Roosendaal begint. Deze priester is in de jaren vijftig de biechtvader van de Peter van Ineveld (71). De latere docent wiskunde deed uiteindeijk aangifte bij de commissie-Deetman, die hem in het gelijk stelde.

Het doet Van Ineveld nog vreselijk veel verdriet als hij er aan terugdenkt. ,,Het heeft mijn hele leven beïnvloed.” De Roosendaler heeft er nu een autobiografie over geschreven. ‘In Nooit meer Valentijn’ blikt de auteur terug op zijn katholieke jeugd.

Overlijden moeder

Op Valentijnsdag 1959 overlijdt zijn moeder. Vader weet zich er geen raad mee. In huis heerst een negatieve gespannen sfeer. Kort na het overlijden van zijn moeder begint het gedoe in de kerk. ,,De pastoor wilde eerst maatjes met me worden. Ik kreeg soms een stuk fruit of een paar gulden als ik karweitjes deed in de kerk. Een jaar lang ben ik seksueel misbruikt.”

“Ik ben een jaar lang seksueel misbruikt”
Peter van Ineveld

De jonge Peter kwam dagelijks bij de Sint Corneliuskerk in Roosendaal, op de hoek van de Hulsdonksestraat en de Wouwseweg. De kerk is in 1971 aan de eredienst onttrokken en twee jaar later gesloopt.

Geen zelfvertrouwen

,,Ik wist niet wat mij overkwam. En thuis vertellen durfde ik niet. Mijn vader was een boeman. Hij kon de dood van zijn vrouw niet verwerken en was op alles en iedereen boos.”

 

 
Het boek van Peter van Ineveld, hij en zijn vader lopen door de Hulsdonksestraat. © BoukScout.nl

In het boek schrijft Van Ineveld over de grote invloed die het misbruik op de rest van z’n leven heeft gehad. ,,Het beetje zelfvertrouwen dat ik als kind had werd rigoureus de grond in gestampt. Ik heb het misbruik jarenlang proberen te verstoppen.” 

“Ik heb het misbruik jarenlang proberen te verstoppen”
Peter van Ineveld

Het grote geheim hing als een molensteen om zijn nek. ,,Een eigen mening had ik niet meer. Zo’n zestig jaar heb ik het trauma voor mezelf gehouden. Ik ben getrouwd en heb twee zoons, maar niemand wist het.”

Aangifte en verwerking

De commissie-Deetman deed in de jaren 2010-2011 onderzoek naar het seksueel misbruik van de katholieke kerk. ,,Ik ben blij dat ik aangifte heb gedaan. Daar bleek dat de pastoor meerdere slachtoffers heeft gemaakt.”

Van Ineveld kreeg schadevergoeding en vooral erkenning voor wat hem is overkomen. Nu is er zijn autobiografie. ,,Ik wil laten zien dat je ondanks alle tegenslagen toch dingen kunt bereiken in je leven, maar ook dat het iets is dat je je hele leven bij je draagt.”  

 © Peter van Trijen/pix4profs

“Nooit meer Valentijn” van Peter van Ineveld

“Nooit meer Valentijn” van Peter van Ineveld

Beste leesvrienden,

Misschien heb je de nieuwste update op mijn blog al gelezen, dan weet je al dat ik het eerste exemplaar van Nooit meer Valentijn heb ontvangen.

Het boek komt vrijdag 14 februari a.s. in de webwinkel van Boekscout te staan, en het is dan bij alle erkende boekwinkels te bestellen. De verzending van je boek naar een adres binnen Nederland of België is gratis als je het online bestelt. 

Het boek heeft een mooie cover gekregen en is in een goed lettertype gedrukt.

Ik zou zeggen even kijken en oordeel zelf!

 

Peter

 

P.S. Dit is mijn leesblog