Uwe Timm Icarië

 

Uwe Timm is één van de meest vooraanstaande Duitse schrijver. Voor de meeste van zijn romans kiest hij belangrijke momenten uit de Duitse geschiedenis. Of het nu gaat om het koloniale verleden, de studentenopstand in de jaren 70 of de geschiedenis van de Curryworst, hij weet van bijna elke roman een bijzondere ervaring te maken die lezer vaak in verwarring brengt. Zo ook in zijn fascinerende nieuwe roman Icarië die zich afspeelt in het Duitsland van direct na de Tweede Wereldoorlog.

Uwe Timm maakt van elke roman een bijzondere en unieke ervaring

Michael Hansen, de jonge officier van de Psychological Warfare Division van het Amerikaanse leger in Duitsland, moet op zoek naar het archief van  dr. Alfred Ploetz (1860-1940). Hij was een Duitse wetenschapper die zich, zoals zo velen in de eerste helft van 20e eeuw, bezig hielden met de eugenetica. Hij streefde uit een soort van idealisme naar de zogenaamde raszuivere mens, de lange en krachtige ariër. Met alle consequenties van dien.

Gedurende de eerste maanden na de nederlaag van de Nazi’s, gaat Michael Hansen, zelf van Duitse afkomst op zoek. De verwoesting in Duitsland zijn alom aanwezig en de nazi’s lijken van de aardbodem verdwenen. Op indringende wijze verhaalt Uwe Timm over verminkte oorlogsveteranen, vrouwen die plunderen en de overal aanwezige verwoestingen. Het is Hansen verboden om om te gaan met de Duitsers. Maar hij gaat toch een relatie aan met Molly waarvan de man is gesneuveld tijdens de oorlog.

Haarscherpe, gelaagde en uiterst boeiende roman over Duitsland direct na WOII

In zijn dagboek vertelt Michael Hansen over zijn ervaringen. Zijn notities zijn haarscherp en zeer indringend. Zoals in vrijwel al zijn romans weet Uwe Timm een haarscherpe analyse te maken van Duitsland in al haar geledingen van goed tot kwaad. Bovendien is Uwe Timm een uitstekende stilist die een omvangrijke roman van begin tot eind boeiend weet te houden.