Duitse les – Siegfried Lenz

Samenvatting:
Het verhaal begint dat Siggi Jepsen een opstel moet schrijven. Siggi zit in een jeugdgevangenis. Het opstel moet gaan over de vreugde van de plicht. Hij kan maar niet beginnen met zijn opstel en zodoende wordt hij in een cel opgesloten om daar zijn opstel te gaan maken. Siggi begint te schrijven over zijn vader die politieagent is. Hij krijgt van de nazi’s de opdracht om op Max Ludwig Nansen, zijn goede vriend, te letten. Max is schilder en heeft een schilderverbod opgelegd gekregen van de nazi’s. Siggi en zijn zus Hilke en haar vriend Addi ontdekken dat de schilder toch nog schildert. Hij kan niet zonder zijn schilderijen. 
Klaas, Siggi’s broer heeft zichzelf verminkt zodat hij het leger niet in hoeft. Hij is hierdoor verstoten uit de familie. Klaas is ontsnapt en is Siggi om hulp komen vragen. Siggi verstopt hem in de molen, zijn plekje. Hier verstopt hij ook af en toe schilderijen die hij van de schilder pakt om ze in veiligheid te brengen. Zijn vader kan er zo niet achterkomen dat Nansen nog schildert. De schilder helpt Klaas en neemt hem in huis. 
Vader is helderziend, hij ziet bijvoorbeeld ook waar Siggi de schilderijen verbergt. Hierdoor is Siggi bang voor zijn vader geworden, hij kiest de kant van de schilder en gaat door met schilderijen in veiligheid brengen. Elke keer verzint hij weer een andere schuilplaats. Toch komt vader er een paar keer achter waar ze verstopt liggen, hij steekt ze in de brand, zelfs de molen gaat in rook op. 
Klaas raakt zwaargewond bij een luchtaanval. Hij wordt naar huis gebracht maar vader geeft hem aan. Ook Hilke hoort niet echt meer bij de familie, omdat zij naakt geposeerd heeft voor de schilder. De verhouding tussen vader en de schilder is nu heel erg slecht. Het schilderverbod is afgelopen, maar vader gaat door met het uitvoeren van zijn plicht, het is een persoonlijke oorlog geworden. 
Klaas zijn dossier is verbrand en hij komt naar huis en gaat wonen in Hamburg. Siggi gaat naar een tentoonstelling van de schilder en wordt achtervolgd door Staubmäntel. Hij vlucht naar het huis van Klaas, maar daar wordt hij toch gevonden en opgepakt. Vader heeft hem aangegeven, door zijn helderziendheid wist hij waar Siggi was. Siggi komt nu in de jeugdgevangenis terecht waar het boek begon.