Vragen over het boek

Vragen bij Pastorale

  1. Hoe heb je de beschrijving van Louises afkeer van religie ervaren? Wat vind je in het algemeen van Enters weergave van het christelijk milieu?
  2. Ínmiddels begreep ze wat de boosheid van gelovigen betekende: je woelde in hun onzekerheid’, bedenkt Louise. Hoe denk je over haar conclusie?
  3. Oscar constateert als hij komt eten bij de familie Matupessy dat deze mensen iets bezitten ‘wat andere mensen in het dorp missen’en dat ‘wat het ook was’ hem had aangestoken. Hoe zou je benoemen wat Oscar ervaart?
  4. In een interview met Trouw zegt Enter onder meer: ‘De Molukse zaak was mijn uitgangspunt. Dit boek moest gaan over de onmacht en de woede die de Molukkers voelen omdat ze door iedereen zijn bedonderd, niet alleen door Nederland, maar ook door Indonesië en de Verenigde Naties.’ In hoeverre vond je dit in Pastorale centraal staan? Hoe heb je dit aspect van de roman ervaren?
  5. In interviews verzet Enter zich tegen de interpretatie dat Pastorale een boek is over vrijheid. Voor hem is het een boek over wrok. Hoe heb jij het gelezen?
  6. Enter wordt bij ieder boek geprezen om zijn stijl. Het DWDD-boekverkoperspanel sprak over ‘gebeeldhouwde zinnen en ‘metaforen om van te smullen’. Herken je je eigen oordeel in deze typeringen?