Pastorale – Stephan Enter

I.v.m. de corona-crisis hebben we onze leesavond op een andere wijze moeten indelen. Per mail ontvingen we onze boekervaringen en waarderingen. Hieronder het overzicht:

Beoordeling: John
Ik vind het een prachtige roman geschreven over het benauwende gereformeerde geloof dat veel te ver doorslaat en de Molukse problematiek.
Hij vertelt eigenlijk twee verhalen één van Louise en één van Oscar, die beiden op de drempel staan van een ander leven.  De sfeerbeschrijvingen zijn mooi, en hij is ook niet bang van natuurbeschrijvingen.

cijfer: 7.5

Beoordeling: Ed
Met plezier gelezen. Ik vond het wel af en toe lijken op de West Site Story.  Verder duidelijk de bekrompenheid van verschillende groepen. Ik vond het zo geschreven dat je je goed kon voorstellen hoe de situatie er ter plekke uit zag.

Cijfer: 7.5

Beoordeling: Eric
Niet geplaagd door enige kennis voordat ik het boek begon te lezen, kreeg ik in het begin het gevoel het zoveelste boek te moeten lezen over de frustraties van een gereformeerde jeugd, de frustraties waren weliswaar volop aanwezig, maar niet op de manier van bv een Jan Wolkers. De discussies van Louise met ouderling Westeneng (mooie naam trouwens) en het feit dat Oskar geïnteresseerd begint te raken in de Molukse gemeenschap en daar een totaal andere wereld en een mooi Moluks meisje (onmogelijke liefde) aantreft.
Ik vond dat het boek ook overeenkomsten had met ons vorige boek (Hotel Europa); samenlevingen die op knappen staan of misschien al omgevallen zijn……..En wie weet wat de wereld ons nog gaat brengen na het Corona virus. Boek is mooi geschreven en leest toch gemakkelijk.

Cijfer: 8.0

Beoordeling: Arie van der H
Pastorale zorgt bij mij voor een zwaar, wat naargeestig en beklemmend gevoel. Het brengt me terug naar de streek waar ik ben opgegroeid. Een deel van de biblebelt waar de spanning tussen gelovigen en ongelovigen, tussen hervormden, gereformeerden en andersdenkenden op vele manieren in het dagelijkse leven terug te vinden waren. Het geringe aantal katholieken, ook Ambonezen en Atheïsten hadden ook het een en ander te verduren. De wil werd toch vaak aan de gehele bevolking opgelegd. Het zwembad dat op zondag dicht moest, zwemkleding die werd voorgeschreven, gaan naar en komend uit de kerk blokkeerden zij de weg aan fietsers en auto’s etc. Dingen waar ik door het lezen van dit boek me pas opnieuw bewust van ben geworden. Zeker voor de hervormden waren mensen per definitie slecht en konden het niet goed doen. Ik heb veel waardering voor de wijze waarop Stephan Enter het verhaal heeft opgeschreven. Niet een spannend en meeslepend boek, maar wel een die (bij mij) zijn sporen nalaat.

Cijfer: 8.0

Beoordeling: Pierre
Goed opgebouwd verhaal met sfeervolle beschrijvingen van locatie (plaats en natuur), interessante conversaties en rake typeringen (met regelmaat ook humoristisch) van de Biblebelt. Veel –namen van personen en locaties – wijst naar Barneveld en omgeving (maakt het verhaal daardoor realistisch). Thema Afkomst (en de daarmee samenhangende problemen) wordt mooi uitgediept evenals motieven als Verliefdheid, Vriendschap en Religie. Louise (alter ego van Stepan Enter?) overtuigd atheïst verzet zich tegen alles wat met godsdienst heeft te maken. Daarbij is zij ( en Stephan Enter?) bijna net zo recht in de leer als de uitvoerig besproken orthodox-gereformeerden. Jammer, naar mijn idee mist de schrijver daarbij ook regelmatig de bij dit onderwerp passende nuanceringen. (Voor mij ’n minpunt van het boek).

Cijfer: 7.5 

Beoordeling: Arie van R
Reden om het boek te lezen: interessante thema’s, vlot geschreven en gemakkelijk leesbaar, mooie stijl en goeie verhaallijn.
Reden om het boek niet te lezen: thema’s worden niet uitgewerkt, personen blijven oppervlakkig, je wordt niet ergens door geraakt, er worden dingen bijgehaald waarbij je afvraagt wat ze er toe doen, afgezaagde beeldvorming ( de ouderling).
Als je in Barneveld geboren bent, is het denk ik, niet erg moeilijk geweest om het verhaal in  Brevendal te situeren.

Cijfer: 6.5

Beoordeling: René
Het boek scoort bij mij hoog: het staat immers in mijn top 3 van 2019. Ik waardeer de stijl van Enter heel erg; dat heb ik ook al eens aan de orde gesteld toen wij Grip lazen (trouwens ook mijn keuze indertijd). Ook inhoudelijk (thematiek en dubbele gelaagdheid) kon ik dit boek erg waarderen. Jammer dat we er niet met onze groep over van gedachten kunnen wisselen…

Cijfer: 8.5

 

Beoordeling: Peter

 

Bij en na het lezen van dit boek heb ik vaak aan ‘De Avonden’ van Gerard Reve gedacht. Niet dat ik Pastorale ermee wil vergelijken, maar er gebeurt ook niet veel. Er wordt spanning opgebouwd, maar die verdwijnt weer net als bij een lekke band. Er zitten veel tegenstellingen in. Oscar is een studiebol, maar Louise doet weinig voor haar studie. Moeder is strenggelovig (gereformeerd), vader niet en Louise ook niet. Ook is er de grote sociale tegenstelling tussen de wijk met Molukse gezinnen en de Nederlandse gezinnen, de Blandas, in de plaats Brevendal (anagram van Barneveld).

 

Cijfer: 6.5

 

Het boek heeft daarmee het cijfer 7.5 gekregen.