Een Italiaanse Reis – Philipp Blom

Een Italiaanse reis van Philipp Blom gaat over de geschiedenis van zijn viool. Blom neemt ons mee op reis van de Allgaü in Zuid-Duitsland, waar de maker van zijn viool vermoedelijk vandaan komt, naar Venetië en andere plaatsen in Italië. Op zijn queeste doet hij verschillende vioolkenners aan die hem helpen zijn viool te identificeren en toe te schrijven aan een bepaalde vioolmaker.
Een Italiaanse reis is een interessant en origineel, maar ook wat langdradig boek. Het boek heeft zeker een interessante insteek om de zoektocht naar de herkomst van de viool echt als een reis te zien, maar de vele droge lappen tekst over de historie van de vioolbouwerij doen dat een beetje teniet. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in violen, de geschiedenis daarvan, en die ook al wat voorkennis hebben over het onderwerp, is dit boek een stuk leuker dan voor mensen die weinig affiniteit met violen of muziek hebben.
Blom begint het boek lekker vlot met een stuk over ‘de viool’, samen met een pagina vol afbeeldingen van de desbetreffende viool. Je vraagt je gelijk af waar het boek precies over zal gaan, want hoe zoek je eigenlijk naar de herkomst van een viool? En waarom is de viool in al zijn detail gefotografeerd? Na de inleiding gaan we al snel terug de tijd in, ongeveer driehonderd jaar terug, naar de tijd wanneer de viool waarschijnlijk gemaakt is. Vanaf dan wordt de tekst wat droger en moet je goed blijven opletten om alles mee te krijgen, zeker als je niet bekend bent in de wereld van de vioolbouwerij.
Waar Een Italiaanse reis begon als een verhalende tekst, slaat dat al snel om in ingewikkelde stukken tekst die niet iedereen interesseren. Later wordt het personage Hanns nog wel geïntroduceerd om de onbekende vioolbouwer wat tastbaarder te maken, maar ook dat voegt niet veel toe aan de waarde van het verhaal. Helemaal aan het einde wordt het verhaal weer wat persoonlijker, maar dat is enkel ter afsluiting van het boek.
Toch is de schrijfstijl van Blom bijzonder, want voor mensen die al wel wat verstand hebben van violen en de vioolbouw, geeft hij een redelijk beknopte samenvatting van de geschiedenis van de vioolbouw, en dat doet hij aan de hand van de reis die voor de leek wat saai lijkt. Een Italiaanse reis is dus zeker geen slecht boek, want voor de specifieke doelgroep die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de vioolbouw, is dit een leuk boek om te lezen doordat allerlei theorieën worden gebruikt om het mysterie van de herkomst van de specifieke viool van Blom te ontrafelen.
Om samen te vatten, Een Italiaanse reis is een interessant boek met een originele insteek door de zoektocht naar de herkomst van de viool te zien als een echte reis door Zuid-Duitsland en Italië. Aan het begin is de schrijfstijl van Blom vlot en zit je echt in het verhaal. Wanneer de tekst omslaat naar historische beschrijvingen en het daadwerkelijke onderzoek, raakt Blom veel lezers een beetje kwijt, zelfs als hij het personage Hanns introduceert, de tastbare vorm van de onbekende vioolbouwer. Helaas komt de vlotte schrijfstijl van het begin van het boek pas helemaal aan het einde weer terug, dat is erg jammer. Desalniettemin is Een Italiaanse reis een aanrader voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in violen en de geschiedenis van de vioolbouw, want Blom geeft zo een beknopte samenvatting van de geschiedenis en hij maakt de theorieën wat praktischer door ze toe te spitsen op het onderzoek naar één specifieke viool.
Recensie: Een Italiaanse Reis – Philipp Blom