Home


Welkom op de website van
Leesclub “de Snor”
uit
Roosendaal

Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel.

Cicero

Wat nu volgt, had een ZKV (Zeer Kort Verhaal) kunnen worden. Zo’n vertelsel van slechts enkele alinea’s waarmee de schrijver A. Snijder zijn oeuvre heeft gemaakt. Probeer maar eens zo’n boekje: ik garandeer geen volmaakt leesgenot, maar zoals bij alles geldt ook hier dat smaken kunnen verschillen.
Nee, voor wat ik nu vertel, heb ik meer woorden nodig. Ik zal me echter beperken tot de hoofdzaken. Indien goed gedoseerd, bereiken ook die hun doel. En daar gaat het om: ik vertel hoe onze leesclub ooit ontstond.

We schrijven het jaar 2010 wanneer dit verhaal begint.
Tijdens een gezellige verjaardag, zegt één van de aanwezige mannen (schijnbaar vanuit het niets), dat hij zich best zou willen aansluiten bij een leesclub. “Maar ja”, en hij kijkt de kring feestvierders rond, “er zijn alleen maar leesclubs voor vrouwen.”  Die opmerking wordt door iedereen (ook door de aanwezige dames) beaamd: “inderdaad, een leesclub is typisch zo’n “vrouwending”. Toch blijft die avond iets van deze opmerking hangen in het hoofd van de jarige Ed van de Brink.
We maken ‘n tijdsprong: ‘n half jaar later rinkelt de telefoon in huize Chamuleau. Wanneer de eigenaar opneemt, wordt hij/Pierre direct overvallen met de uitroep aan de andere kant van de lijn dat intussen drie kandidaten zich bij Ed hebben gemeld. Dit alles vraagt natuurlijk om toelichting. Gaandeweg het gesprek vallen de puzzelstukjes op de juiste plaats. De jarige van toen heeft hier-en-daar mannen met een meer dan gemiddelde leeshonger geïnformeerd over de mogelijkheid van een leesclub.
Wat later zit een select groepje heren ‘s avonds bij Ed rond de tafel en daarna gaat het snel: er worden afspraken gemaakt voor het volgende leesboek en adres van samenkomst. De keer daarop kan er weer ‘n stoel worden bijgeschoven.  

Zo ontstaat er een hechte groep van mannen die een aantal zaken gemeen hebben. Op de eerste plaats natuurlijk een ruime liefde voor lezen (aanvankelijk met het papieren boek, maar al vrij snel wordt ook hier de e-reader geaccepteerd). Op de tweede plaats kan een goed beschouwer bij velen een zekere mate van Bourgondische leefstijl ontdekken. Ook het vermogen bij alle aanwezigen om het verhaal van de ander te aanhoren, te waarderen of van passend commentaar te voorzien, zorgt er telkens voor dat een samenkomst van deze leesclub heel bijzonder is.

Intussen zijn er al vele tientallen boeken gelezen en besproken. Natuurlijk zijn er even zoveel flessen met rode en witte wijn (of fris voor diegenen die de avond met de auto bezoeken)  leeggemaakt. Dat de acht heren nu al vele jaren kunnen terugzien op mooie avonden behoeft verder geen betoog. Woorden uit filosofische boeken of van triviale tegeltjes kunnen op dit alles worden toegepast “Als de wijn zinkt, komen de woorden boven”.
Ik hoop en vertrouw erop dat deze beide elementen “woorden” en “gezelligheid” nog lang in onze leesclub gelijk / mogen opgaan!

P.Ch.

13 maart 2017